събота, 7 юни 2014 г.

Цветовете и плодовете на Земята - Череша


Още миналата Пролет видях в блог пространството една божествена рецепта за кекс :)
Изглеждаше адски апетитно ... но моя милост беше много зает човек през юни когато зрееха черешите, после се оправдавах със фурната че не работи добре, след което вече пък череши нямаше ... абе оправдания колко щеш :)
Както и да е. Сега нямам вече с какво да се извинявам, а и отново е черешово време ... кексът ще бъде направен.
Вишни няма на пазара, но пък изобилието от череши е голямо. А и Дианка казва че може и с черешки :)



След нейното апетитно кексче се появиха и други подстрекатели разбира се ... Ирма, Катето, Снежи, Иглика, Марта, Соня и сигурно и още много други блогъри, всеки оставил своя почерк след като се е докоснал до рецептата. Така че сега и аз се нареждам на опашката.
Направих кекса със череши и ето как изглежда и в мое изпълнение :)



Кекс с череши, шоколад и крема сирене

Продуктите които използвах са:

100 гр млечен шоколад с лешници
125 гр масло
150 гр. захар / ¾  ч.чаша/
3 яйца, големи
120 гр. брашно /1 ч.чаша/
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
250 гр. меко сирене, тип „Крема”
1 пакетче ванилова захар
1 ч.чаша изчистени  череши
1 щ. сол 

И още
2 с.л. уиски
¼ ч.л канела
1 с.л. захар
1 с.л. брашно 

чаената чаша е с вместимост 240 мл.



Преписвам почти дословно рецептата, защото спазих технологията предложена от Диди, а и да си призная, не ми се мисли и пише ... току виж съм объркала нещо :) както днес се оплетох с настройките на фотоапарата :(


И така ... как направих кексчето :)




1. Фурната се загрява на 175С.
2. Почистените от костилките пресни череши се поръсват с алкохола, захарта и канелата и оставят да се овкусят. 
3. Шоколадът с маслото се стопява на водна баня, след което леко охлажда. 
4. Двете яйца се разбиват с ¼ч.чаша захар (50 гр.), малка част от ваниловата захар и щипката сол. 
5. В кухненски блендер се разбива до кремообразност крем сиренето, яйцето, останалата захар 100 гр. /1/2 ч.чаша/ и ваниловата захар. Желателно е да се получи леко гъста и кремообразна смес.
6. Смесват се и пресяват заедно брашното с бакпулвера. 
7. Към разбитите яйца се налива маслено-шоколадовия сос и на етапи брашното с бакпулвера. Разбъркването е непрекъснато, но не много силно, до получаване на кексово тесто.
8. Тавичка или форма за кекс се намазват с мазнина и покриват с хартия за печене.
9. Черешите се отцеждат от марината и поръсват с 1 с.л. брашно или нишесте.
10. Започва реденето на сместа:
Първо на дъното се налива 1/3 от шоколадовата смес, следва ½ от млечно-яйчената, поръсва се с по-голямата част от плодовете. Следва отново шоколадово тесто, бял слой, плод и така, до изчерпване на количеството.
11. Поставя се в затоплената фурна и се пече от 35-40 до 50 мин, според големината на съда, дебелината на слоя тесто и желаната степен на плътност, с проба до суха клечка. 

Лешниковите ядки от шоколада предадоха на сочният и ароматен кекс хрупкава нотка на изненада и изобщо не съжалявах че в момента не разполагах със чист шоколад. 
Така че смело кулинари ... с какъвто и шоколад да разполагате - кексът ще стане :)



И ... накрая,  искам да кажа, че напитката която се червенее в чашките пък, е още една любима рецепта от много уважаван от мен блогър и голям професионалист - Ева Тонева, и е чудесно допълнение към кекса и освежаващо питие за много топлото време вече :) 
Горещо ви я препоръчвам ... не чакайте другата Пролет черешовото време :)



Черешова лимонада 

Продукти за 2 литра:
400 гр пресни череши, без костилки 
100 гр мед
сока и кората на 2 лимона
1 -1,5 литър газирана вода
череши за декорация
лед за поднасяне

Начин на приготвяне:
Нарежете черешите в огнеупорен съд.
Добавете меда, лимоновия сок, кората и 100 мл вода.
Загрейте до кипене, намалете огъня и оставете да къкри 5-8 минути.
Охладете сместа, пюрирайте и прецедете през сито.
Охладете я добре и разредете с газирана вода точно преди поднасяне.
Поставете в чашите лед и цели череши, налейте лимонадата и поднесете. 



Да ви е сладко и прохладно :) и съдечно благодаря на моите  вдъхновителки, които ме вкараха днес в кухнята за да приготвя тези вкусотии! ...



Днес е Задушница ... нека си спомним с умиление за тези които не са вече сред нас! 
Почивайте в мир! Не сме ви забравили!

17 коментара:

  1. Много оригинално кексче, Дани! Добре, че наминах след закуска, че свежата лимонада и апетитният разрез да не ме мъчат чак толкова :)
    Прегръдка от мен!
    П.П. Да почиват в мир любимите ни хора там горе...

    ОтговорИзтриване
  2. Кекс и лимонада- чудесно! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, голяма вкусотия е при теб... И аз правих сладкиша, но със сини сливи - определено е страхотен с всякакви плодове. :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Аууу не го очаквах точно този кейк, точно тази прелест... Много е изкусителен, изключително фотогеничен и ненормално вкусен! Поздравявам те за избора, при теб е истинско пиршество, казвам ти пристигам, да знаеш и лимонадка искам и обстановката е приказно уютна и компанията приятна! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Много цветно-лятото си идва....Дани,много красиви снимки и вкусни моменти!

    ОтговорИзтриване
  6. Неустоим кекс..........!Уникални снимки,носещи такова настроение!Прекрасно се усетих...,а и с тази студена лимонадка така ме предразположи,.....:)))))Поздрави,Дани!

    ОтговорИзтриване
  7. Великолепен сладкиш,лимонада и изобщо прекрасни кадри ни погалиха очите,Дани!
    Тази изпотена чаша ме накара да преглъщам :) .
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни шарки и вкусове крие това кексче, Дани! Поздравления за прекрасната рецепта! Слънчева седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Една невероятна вкусотия, прекрасност е направо! Усещам вкуса и аромата от чудесните ти снимки, Дани!

    ОтговорИзтриване
  10. Ааа, знам го това, знам го. И дано намеря мъничко време, че пак ми се хапва. В една свежа и сстудена черешова лимонада;) Поздравииии!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти за доверието и милите думи, Дани! Много се радвам, че лимонадата ви е разхладила. В компанията на чудното руло се е получила истинска бомба за ценители. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Пленителни снимки и отлични предложения, Дани! А как ме подсещаш за този сладкиш - тази година още не съм го правила, но все още не е късно. Лимонадката обаче опитах и съм също толкова въодушевена от нея. Не бих отказала обаче една пълна чашка и сега ;)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, кака съм пропуснала тази красота,
    Благодаря ти - обожавам череши,
    твоят вариант е приказно ефектен, и лимонадата - изкушаваща.
    С разрешение, ми се иска да го добавя линк в моята рецепта!
    Сърдечни поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Мили блого другарчета ... прегръщам ви всички много , много силно и ви благодаря че ви има!
    Виртуалните ми разговори с вас ме усмихват и правят света да изглежда по-красив и безпроблемен :)

    Дидка, разбира се че разрешавам, не бях си и помислила да е обратното даже :) Прегръдка много слънчева и за теб :)

    ОтговорИзтриване
  15. Каква красота се крие под наглед обикновения кекс! Невероятно! Толкова свежест, лято и настроение ни представяш, Дани!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.